Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

Χριστούγεννα...

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σιγά σιγά και ήδη εδώ και ένα μήνα τα καταστήματα και οι περισσότεροι δρόμοι έχουν στολιστεί με τα γιορτινά στολίδια, λαμπάκια, τους κλασικούς Santa Claus. Όλες οι καθώς πρέπει νοικοκυρές έχουν στολίσει τα μεγάλα τους έλατα (μέσα κι έξω από το σπίτι) με πολύχρωμες μπάλλες, γυρλάντες, φωτάκια και φυσικά τους παραδοσιακούς (βεβαίως βεβαίως) ελληνικούς Santa Claus σε διάφορες ηλίθιες στάσεις.
Βέβαια σε μια εποχή που όλα έχουν ξεφτυλιστεί και εμπορευματοποιηθεί κανένας μας (που βεβαίως βεβαίως δηλώνει περίφανα οτι είναι έλληνας) δε γνωρίζει την πραγματική ιστορία του Άγιου-Βασίλη! Αλλά γιατί να το ξέρει; Εμείς οι νεοέλληνες απαρνούμαστε τη θρησκεία μας και ότι αυτή πρεσβεύει επειδή απλά οι άνθρωποι που την αντιπροσωπεύουν (ας το θέσω έτσι) δεν είναι...ικανοί; ΟΚ ίσως και να μην είναι. Ίσως να είναι αρκετά οπισθοδρομικοί και να μην μπορούν να έρθουν κοντά στη νεολαία...Δεν είναι όμως όλοι έτσι.Γιατί αν του δόυμε αλλιώς σε κάθε χώρο υπάρχουν ανίκανοι άνθρωποι.Ανίκανοι πολιτικοί,ανίκανοι προπονητές,ανίκανοι καθηγητές...Όμως κάνουμε τεμενάδες μπροστά τους.Γιατί;
Εγώ όμως επειδή δε θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι νεοέλληνες είμαστε ίδιοι θα πω κάποια πράγματα για τα δικά μας Χριστούγεννα και τη δική μας Πρωτοχρονιά και όχι για των καθολικών και της Coca Cola που τόσα χρόνια πιστεύουμε σ'αυτές.
Ο δικός μας Άγιος-Βασίλειος (όπως όλοι οι Βασίλιδες και Βασιλικές γνωρίζουν φαντάζομαι) γιορτάζεται την ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ και φέρνει δώρα μόνο στα καλά παιδιά. Δεν γιορτάζεται τα Χριστούγεννα. Την Πρωτοχρονιά λοιπόν πηγαίνουμε στην εκκλησία περίπου στις 11 το βράδυ και ακούμε τη δοξολογία στον Άιγο-Βασίλειο. Τα τελευταία 3 χρόνια πηγαίνω κάθε Πρωτοχρονιά στην εκκλησία και πιστέψτε με (επειδή είμαι κι εγώ ένα άτομο που δε μου αρέσει να πηγαίνω εκκλησία γενικά) μου αρέσει πάρα πολύ η λειτουργία! Στις 12 χτυπά η καμπάνα που σημαίνει Πρωτοχρονία και όλοι μες την εκκλησία λέμε Χρόνια Πολλά και (αν και είναι τελευταία έθιμο) αφού τελειώσει ο παπάς μας μοιράζει βασιλόπιτα! Η βασιλόπιτα είναι επίσης ένα ελληνικό έθιμο, με μεγάλη διαδικασία που την κάνω χρόνια και μπορώ να πω ότι είναι ένα "γλυκό" που θέλει μπράτσα για να ολοκληρωθεί!! Αφού λοιπόν επιστρέψουμε από την εκκλησία κόβουμε στο σπίτι μας τη Βασιλόπιτα, μοιράζουμε στα "καλά" παιδιά τα δώρα και...ε μετά μπορούμε να κάνουμε ο,τι θέλουμε!
Τα Χριστούγεννα αντίθετα γιορτάζουμε τη γέννηση του Χριστού! Ουάου τί παράξενο έ;; Παρόλα αυτά όμως οι Καθολικοί τότε έχουν τον Santa Claus που φέρνει σ'όλα τα παιδιά αμέτρητα δώρα. Τη μέρα αυτή γιορτάζουν οι Χρήστοι και οι Χριστίνες! Αν και στο χωριό μου τους γορτάζουν μια μέρα μετά νομίζω και δεν έχω ιδέα γιατί! Τέλως πάντων...Τα χριστούγεννα πάμε στην εκκλησία (εγώ πάω και ανάβω απλά ένα κερί...) και αφήνουμε στην εκκλησία το φύλακα άγγελό μας για να πάει να υμνήσει μαζί και με τους άλλους αγγέλους τη γέννηση του μικρού Χριστού. Το φύλακα άγγελό μας τον παίρνουμε πίσω στη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς. Τα χριστούγεννα εμείς οι ορθόδοξοι Χριστιανοί όχι δε μοιράζουμε δώρα στα παιδάκια. Μόνο αν θέλουμε σε όσους γιορτάζουν.
Αυτή είναι πάνω κάτω η δική μας ιστορία. Η μη εμπορευματοποιημένη. Αυτή που γιορτάζω εγώ από μικρή στο σπίτι, άσχετα να πιο μικρή μπερδευόμουν αφάνταστα ανάμεσα στο τί κάνουμε εμείς στο σπίτι και στο τί κάνουν οι άλλοι στην τηλεόραση! Βέβαια κάτι ξεχνάω σχετικά με τον Άγιο-Αντώνιο και τη συσχέτιση του με τις μέρες (έχω την εντύπωση οτι αρχικά έφερνε αυτός τα δώρα στα παιδιά γιατί λέει η παράδοση ότι είχε χτίσει πολλά ορφανοτροφεία και σχολεία αλλά δεν είμαι σίγουρη...)(Στα σχόλια διευκρινίζω το μπέρδεμα...).
Ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ, απλά είχα την ανάγκη να μιλήσω γι'αυτό το θέμα και να μάθουν όσοι θέλουν την πραγματική ιστορία.
Επιπλέον κάτι που ξέχασα πρίν να πώ,ο γνωστος σε όλους Santa Claus είναι δημιούργημα της Coca Cola και από αυτή έμεινε έτσι με κόκκινη φορεσιά κλπ κλπ στην ιστοριά, να μεταφέρει τα μπουκάλια της ανα τον κόσμο!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η Coca Cola μας έχει καταστρέψει!!! Χιχι!

Χαρούμενες Γιορτές Παιχνιδιάρα Μέλισσα!

maya h melissa είπε...

Είδες;Η coca cola είναι παντού! Big brother!

Ευχαριστώ πολύ!Επίσης!
Χαρούμενες γιορτές!

dimhatzo είπε...

don't

KILL BILL

this cristmas

maya h melissa είπε...

Τελικά κατάλαβα τη διαφορά!
Ο γνωστός σε μας Santa Claus είναι ο δικός μας Άγιος Αντώνιος. Με λίγα λόγια δεν έχουν Άγιο Βασίλη Santa Bill αλλά τον Άγιο Αντώνιο.
Ο Άγιος Βασίλης (ο δικός μας) ίδρυσε ορφανοτροφεία και βοηθούσε τα παιδιά. (και όχι δεν ήταν χοντρός) . Ο προστάτης των παιδιών είναι ο Άγιος Χριστόφορος. Αυτά για την ώρα...