Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

BEOWULF



Τι μπορεί να συμβαίνει όταν έχουμε τεχνολογικό εντυπωσιασμό στη νιοστή+παραμυθά σκηνοθέτη+σεναριογράφους εκ των οποίων ο ένας συνεργάτης του Ταραντίνο στο Pulp Fiction; Έχουμε μάλλον αποτυχία και πλήξη.
Εξαιρετικά υπερβολική ταινία (ελπίζω να μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός), εξαιρετικά παρατραβηγμένη. Σα να καθήσαν κάτω και να είπαν "Πώς θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια επική ταινία, κάτι μεταξύ <<300>> και <<Κόναν το Βάρβαρο>> με μπόλικη δόση αηδίας;". Και φυσικά το βρήκαν χρησιμοποιώντας το αρχαίο επικό ποίημα Beowulf για να υπάρχει και μια δόση αξιοπρέπειας. Μπογιατίσαν καλά καλά τους ηθοποιούς, φτιάξαν 3D εικόνες με σκοπό να μας βγάλουν τα μάτια όλους εμάς τους καημένους που είδαμε στο treiler της ταινίας το cast και την ιστορία και είπαμε να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να ξοδέψουμε τα 5€ που μας περίσευαν!
Το επικό αυτό ποίημα θεωρείται από τους ειδικούς "ασυνάρτητο και δομικά προβληματικό" οπότε οι σεναριογράφοι το επεξεργάστηκαν αρκετά. Αποτέλεσμα; Δύο σκηνές δράσης ΜΟΝΟ και μπόλικο μοντερνίστικο δραματικό μπλα-μπλα. Κοινώς, για δύο ώρες περίπου εσύ βλέπεις καρτούν που μιλάνε με σοβαρή διάθεση. Δηλαδή άλλο το αισθητικό αποτέλεσμα και άλλο το περιεχόμενο. <<Σα να παρακολουθείς ψηφιακό κουκλοθέατρο ψυχολογικού οικογενειακού δράματος στη φαμελιά του Κόναν>> (Τάσος Θεοδωρόπουλος).
Έχουμε λοιπόν εναλλαγές χασμουρητού και αθέλητου γέλιου (σε κάποια φάση το τερατάκι Γρέντελ έτρωγε σα τσίχλα το κεφάλι ενός άμοιρου πολεμιστή και σας πληροφορώ είχα ξεσκιστεί στο γέλιο) στις οποίες αυτές εναλλαγές βοηθά στο μέγιστο η αντιπαθητική φιγούρα του Beowulf και η κιτς αισθητική της εικονογράφισης. Π.χ. η Τζολί εμφανίζεται ως υδρόβια τερατίνα γκομενάρα με ουρά(τα μαλλία της) και πόδια που καταλήγουν σε γόβα στιλέτο!
Τι σου μένει δηλαδή σα ταινία; Ο τρισδιάστατος χαβαλές, που είναι πράγματι εντυπωσιακός, και η απορία "που είναι τα γυαλιά που υποτίθεται οτι έπρεπε να δω την ταινία;". Απ'οτι άκουσα μόνο 2-3 κινηματογράφοι στην Ελλάδα έχουν αυτή την υποδομή.
Οπότε ENJOY!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που τα λες για να μη κλαίμε κι εμείς τα λεφτά μας...

Σινεμά με 5€??? Που? Που? Που?

maya h melissa είπε...

Χεχε!! Village παιδί μου! Φοιτητικό εισιτήριο!! 5€!!